4
submitted 6 months ago by vynaaa@lemmy.world to c/bulgariaeu@lemmy.world

Интересно ми е, какво означава България за вас? Гордеете ли се, че сте българи? Ако имахте възможността, бихте ли променили нещо?

top 3 comments
sorted by: hot top controversial new old
[-] avidamoeba@lemmy.ca 3 points 6 months ago* (last edited 6 months ago)

Честит празник, живи и здрави!

Гордост баш не знам. Не ми пречи че съм българин, гледам трезво на културата ни. Има предимства и недостатъци. Мисля че България и българският народ ще съществува още дълги години в някакъв полу-посредствен но издръжлив статут. Ако climate change не съсипе средата за живот в територията на България. 🥲

[-] vynaaa@lemmy.world 3 points 6 months ago

От месеци се чудя дали има смисъл от патриотизма и какво означава България за мен. В днешния свят, много хора се фокусират върху професионалната си себереализация и някои напускат България за да се развият. Според някои по-радикални, тези хора са "предатели" (това е доста краен вариант). От рационална гледна точка, ако напуснеш България, учиш, работиш или като цяло се реализираш лично и професионално в чужбина, то решението да напуснеш може да се окаже най-доброто в живота ти.

Според мен, не е продуктивно да си набиваме в главите, че България е най-красивата държава, българската трева е най-зелена, българския въздух е най-свеж и т.н.

Както ти каза, мисля, че трябва да гледаме трезво на културата си и на това, което ни прави българи. За много хора, това че са българи, няма окаже по-голямо влияние върху живота им, отколкото това, какви личности са, образованието им и т.н.

Относно това дали ще ни има след време... Най-вероятно ще ни има под някаква форма, ако не се самоунищожим ние или човечеството като цяло.

[-] avidamoeba@lemmy.ca 2 points 6 months ago* (last edited 6 months ago)

Да. Национализмът като цяло не е много благоприятен освен в някои екстремни случаи като война. Позволява на хората да са не критични към проблеми в културата и обществото. Понякога съвсем вредни неща се вписват към националната идентичност и не само не се критикуват а стават възхвалявани. Естествено също хората с капитал често го използват да разсейва масата за да не пита много къде са парите които са заработили, но не знам дали и колко това специфично се случва в България.

this post was submitted on 03 Mar 2024
4 points (100.0% liked)

Bulgaria - България

78 readers
2 users here now

Bulgarian lemmy page dedicated to Bulgarian traditions, culture, history, news and discussions. This lemmy sub is bilingual. This lemmy sub is alternative of our reddit. Българската леми страница, побратима на съб леми София.

founded 1 year ago
MODERATORS