2
submitted 1 month ago by mapto@masto.bg to c/bulgariaeu@lemmy.world

Адекватното пътуване с влак в България отново се отлага

> Близо година обаче българското правителство и Европейската комисия спорят относно процедурата - дали да за цялата железопътна мрежа в страната и съответно да бъде избран един превозвач или да бъде разделена на няколко лота и да влязат различни компании. ЕК настоява за подялба на пътническите превози, докато България държи на един превозвач.

https://www.mediapool.bg/bdzh-patnicheski-prevozi-ostava-monopolist-oshte-2-godini-video-news363321.html
@bulgariaeu

top 4 comments
sorted by: hot top controversial new old
[-] avidamoeba@lemmy.ca 2 points 1 month ago

Чакай малко, БДЖ не е ли държавна фирма?

[-] mapto@lemmy.world 2 points 1 month ago

не е казано, че ще остане така... играта я пробваха с БДЖ товарни превози и засега само отлагат, но не се отказват

В жп надпреварата на годината остана само един играч. Въпреки че шест купиха документи, единствено регистрираната на 3 юли "Дует реълуей България" продължава в приватизацията на "БДЖ - Товарни превози", съобщиха от Агенцията за приватизация. Управителят на новосъздаденото дружество Даниел Дамянов твърди, че зад него стои британският инвестиционен фонд Duet Group. Но това е трудно проследимо заради кипърската му регистрация.

Duet Group е инвестиционна компания, която управлява различни видове взаимни и хедж фондове. Освен това тя предоставя и услуги от типа family offices, т.е. консултантски и инвестиционни услуги за конкретни лица. Така че не е изключено интересът й към БДЖ да произтича заради неин клиент. Освен това немалка част от хората, взимащи ключовите решения в Duet Group, са бивши кадри на Merill Lynch, където служител бе и Милен Велчев, преди да стане финансов министър в кабинета "Сакскобургготски", и който сега е местен представител на VTB Capital.

https://akcent.bg/?i=6499

[-] avidamoeba@lemmy.ca 2 points 1 month ago* (last edited 1 month ago)

Аха, явно в България още се продава приватизацията като позитивно решение на проблеми с държавни фирми.

[-] mapto@lemmy.world 2 points 1 month ago

Така де, какво му е лошото на един нов частен монопол. Нали ще отиде при Шиши, приятеля на Бойко... или някой се съмнява в това?

this post was submitted on 24 Sep 2024
2 points (75.0% liked)

Bulgaria - България

87 readers
2 users here now

Bulgarian lemmy page dedicated to Bulgarian traditions, culture, history, news and discussions. This lemmy sub is bilingual. This lemmy sub is alternative of our reddit. Българската леми страница, побратима на съб леми София.

founded 1 year ago
MODERATORS