13
submitted 1 month ago by stoy@lemmy.zip to c/sweden@lemmy.world

Och det suger.

Jag märkte detta när Spårvägsmuseet i Stockholm öppnade sin nya lokal i Frihamnen nyligen.

All fokus ligger på att locka mindre barn, bland det de sämsta de har är en springbana där man ska tävla mot buss eller tåg, kul för ungar, extremt störande för andra när ungar skriver och klampar när de springer.

Det finns även en gammal förarhytt från ett gammalt tunnelbanetåg däe de spelar upp en gammal trött hyttvideo och man kan stå inne i förarhytten och låtsas att man kör tåget.

Det finns några få, utslitna reglage som man kan känna på i förarhytten, men de ge ingen direkt respons som de borde.

Hyttvideon är inspelad när ledskyltarna på tunnelbanestationerna fortfarande hade röda lysdioder, det måste fan vara minst 20 år sedan den spelades in minst. Så en vuxen besökare skulle kunna titta på videon och se sin mamma med en barnvagn där de ligger i stå på plattformen.

Det finns bara ytlig information om de utställda föremålen, så för mig som gillar lokaltrafik så finns ingen ny information.

Jag gillar hur tekniska muséet fungerade när jag var liten, de hade utställningshallar, med fina föremål, men sen fanns teknorama också, en perfekt lekstuga för ungar, det fanns nautligtvis aktiviteter utanför teknorama också, men de brukade vara lugnare och även anpassade för lite äldre personer.

Men muséer har blivit mindre och mer fokuserade på barn, det är väldigt tråkigt.

Tack för att du läste, jag ville bara skriva av mig

top 7 comments
sorted by: hot top controversial new old
[-] TrendigOsthyvel@lemmy.world 3 points 1 month ago
[-] stoy@lemmy.zip 2 points 1 month ago

Är 87a, tänker tillbaka på mitten/sent 90-tal

[-] NightShot@lemmy.world 1 points 1 month ago

Jag håller med dig, däremot tycker jag spårvägsmuseet är ett mindre nederlag än tekniska - de har fan bara blivit leos lekland med teknik.... Kolla bara vad dom gjort med maskinhallen, var fullt med vackra gamla maskiner å nu är ett nåt jävla hipsterjippo för elbilstöntarna. Tekniska är ju inte statligt så dom måste anpassa sig för att överleva så dom har inget val. Nåt nytt dom gjort som var bra o nostalgi var telefonrummet med gamla telefoner å en Erikssonväxel så man kan ringa dom olika telefonerna.

[-] stoy@lemmy.zip 1 points 1 month ago

Fy fan, då ska jag undvika Tekniska framöver så jag inte slår sönder mina minnen.

Jag är faktiskt just nu på väg från Järnvägsmuseum, och måste säga att jag är väldigt positivt överraskad, det finns aktiviteter för barn, men de tar inte över muséet.

Det var väldigt lagom med aktivitet/objekt ratio.

[-] cro_magnon_gilf@sopuli.xyz 1 points 1 month ago* (last edited 1 month ago)

Hehe. Jag tyckte bara att det var kul att de öppnade igen. De har så jävla fina grejer där! Jag missade dock att det fanns en tunnelbanehytt. På översta plan så fanns det en för spårvagn. Men den är jättegammal. Största delen av linjen tror jag inte finns längre. Jag och mina kompisar (som närmade oss 30) stod där inne och försökte klura ut om man såg en förnimbar skillnad i hastighet om man använde reglagen. Sen insåg vi att en barnfamilj strök runt i närheten som kanske ville in.

Det coolaste av allt var nästan de gamla hästdragna spårbussarna.

Det var ganska lite folk där när vi var där, så vi såg knappt några stökiga barn, men vad fan. Spårvägsmuséet är ju en skitbra grej för palterna. Sen kan jag hålla med om att lek och stök kanske inte hör hemma på muséum, men det är moderna tider. Barn idag är inte som oss. De leker med iPad när de går i blöjor etc. Man kan nog inte locka småglina med enbart intresse och kunskap längre. De har så mycket att ägna sig åt.

Men det är synd att spårvägsmuséet flyttade från sina gamla lokaler i det där bergrummet. Det var verkligen coolt där.

[-] stoy@lemmy.zip 3 points 1 month ago

Det är väldigt fint på Spårvägsmuséet, de har lyckats med en väldigt dramatisk installation, men lokalen är för liten, det känns för ihoptjoffat, de skulle behöva ha en tio gånger så stor lokal, då skulle de kunna visa en hel X1 enhet, en X7p motorvagn, en hel gammal Cx tunnelbanevagn, en sjättedel av en C20, ett par spårvagnar, ett antal bussar, arbetsfordon, några lok (Z4p, och på sikt Z6p), och en rullande utställning om olika saker i kollektivtrafiken, där de visar upp saker som signalsystem och dess historia för olika spårtrafiksystem, biljettsystem med alla attiraljer, uniformering genom tiderna, radiosystemen som använts, tiden före SS/SL, bussförarnas vardag, och mer!

Det ska naturligtvis finnas aktiviteter för barn, även aktiviteter som låter, men de ska byggas på ett sätt där ljudet skärmas av från den övriga delen.

Exempel: springbanan på Spårvägsmuséet finns på ett av de övre planen i hallen, de planen är byggda i en metallställning, som inte dämpar ljudet av springande barnfötter, hade den placerats på bottenvåningen så hade det låtit mindre utan att förta upplevelsen för barn som vill springa.

Jag besökte aldrig Spårvägsmuséet i lokalen under Odenplan, men bilderna jag sett därifrån ser ganska deprimerande ut, riktigt coolt att de fick in en spårvagn i lokalen, men lokalen som sådan var bara ett kyffe, dagens lokal är enormt mycket bättre.

[-] fhein@lemmy.world 2 points 1 month ago

Expansionen du beskriver låter rätt dyr att genomföra, en så pass stor lokal i Stockholm lär ju knappast vara gratis att hyra. Och jag tror om det skulle vara huvudsakligen inriktat till vuxna som tycker signal- och biljettsystem är intressant blir det nog inte några enorma intäkter :)

Men det där med ljudnivån kanske skulle gå att lösa på något sätt, har du provat att maila museet om det?

this post was submitted on 13 Jul 2024
13 points (84.2% liked)

Sweden

1937 readers
2 users here now

Welcome to c/sweden. Everyone is welcome here!

Rules

founded 1 year ago
MODERATORS