2

Ispostavilo se da ovde ima dosta linuksaša, pa me zanima da li imate neke posebne utiske o pojedinim distribucijama? Šta koristite i zašto, šta ne koristite više i zašto?

Ja sam jedno vreme menjao distribucije više puta nedeljno, ali ovo su mi utisci koji su ostali:

Debian - Najstabilniji OS koji je možda jedini koji mi je ikad crash-ovao. Za moj hardver uvek traži da zasebno skinem neke firmware-e, ali apt mi je ostao kao omiljeni package manager.

Arch - Jako fina stvar što možeš tačno da biraš kako će ti izgledati sistem i što je jako dobra prilika da naučiš više o linuksu generalno, ali sam primetio kod mene da ako ne update-ujem povremeno, pacman više ne želi da sarađuje, neće da skida pakete. A i desi se nekad da mi javi "signatures broken" ili tako nešto, što me stvarno nervira kad ne palim laptop par nedelja i onda moram sat vremena da ga opravljam da bih skinuo nešto što mi treba na 5 min.

Solus - Najveća tragedija mojih mladalačkih dana. To je jedina distribucija koja mi apsolutno nikad nije pravila nikakve probleme, a ja sam je menjao za Deepin jer je debian based, ima najlepši DE out of the box i bio sam zavisnik od menjanja distribucija. Sad ne mogu Solus da pogledam u oči od srama.

Trenutno imam Fedoru i skroz mi je okej, nemam neke posebne komentare, ali želim nešto novo, nešto divlje. Pa kao bonus pitanje: je l' koristio neko NixOS (koji je izgleda popularan na lemmy-ju), Gentoo ili Slackware?

top 5 comments
sorted by: hot top controversial new old
[-] papasfritas@lemmy.world 5 points 1 year ago

A i desi se nekad da mi javi “signatures broken” ili tako nešto, što me stvarno nervira kad ne palim laptop par nedelja i onda moram sat vremena da ga opravljam da bih skinuo nešto što mi treba na 5 min.

ne moraš ništa da popravljaš samo da uradiš sudo pacman -S archlinux-keyring ako dobiješ tu poruku za potpise i onda pokreneš updejt opet na isti način

[-] fluxx@lemmy.world 2 points 1 year ago

Ja već 7-8 godina furam Ubuntu, prvo sam samo za posao, onda za svaki dan. Razlog je popularnost i podrška zajednice. Inače mi se ne sviđa u poslednje vreme, ali ne mogu da nađem bolji kompromis. Na drugoj mašini imam endeavouros, samo jer je najbliži archu bez da moram da se cimam s instalacijom i podešavanjem. Probao sam i Manjaro, ali to mi nije dovoljno zrelo. Stalno nešto ne radi. Endeavour mi je za sad ok, možda konačno zamenim Ubuntu.

[-] JackOfAllTraits@lemmy.world 1 points 1 year ago

Ja sam počeo od Debiana. On je definitivno old reliable. Bio sam na njemu dosta i tada sam koristi KDE.

Sledeći sam uzeo Manjaro, da bih isprobao Arch bez Arch-a. Njega sam koristio najduže. Ima odličan GUI do te mere da mi se na terminalu "uhvatila prašina". Obično bih ga instalirao ljudima koji nisu tech-savy. Na njemu sam gejmovao bez problema, što nije bilo istina za Debian.

E sad, Manjaro napustih jer a) ažuriranja svakih pet sekundi malo smaraju i b) tim iza Manjara mi se čini tragi-komičnim i izgubio sam pouzdanje. Zato, ore dva meseca, pređoh na Fedoru. Za sada nemam ni najmanju zamerku!

[-] MasterKitty@lemmy.world 1 points 1 year ago

Iskren da budem preferiram jabuku, ali imam jednu windows masinu koja je dosta stara i razmisljam da dignem neki distro na nju, buduci da ga svakako koristim samo za posao… razmisljao sam i mint-u? Kakvi su utisci?

[-] AccountMaker@slrpnk.net 1 points 1 year ago

Mint jer je za mentole hehe.

Šalim se, skroz je okej distro. Baziran je na Ubuntu, tako da ima široku podršku (uglavnom kada developeri portuju stvari na linux, testiraju na Ubuntu-u). Takođe nudi Cinnamon desktop environment out of the box, koji izgleda jako dobro, a i veoma je sličan izgledu windowsa.

this post was submitted on 01 Jul 2023
2 points (100.0% liked)

Serbia

217 readers
1 users here now

Upoznajte zemlju fascinantne prirode i još boljih ljudi. Zajednica je alternativna grupa sa reddit platforme.

Meet a country with fascinating nature and even better people. This community is an alternative one from reddit platform.

founded 1 year ago
MODERATORS