[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 2 points 3 days ago

Vaikuttaa siltä, että mun melkein puoli vuotta sitten tekemä ennustus käynee toteen.

Mä voisin melkein jo luvata, että joku sälli tullaan nakittamaan tämän korjaamiseen ja se tulee käyttämään liukulukuja, koska se on nopea fiksi tälle. Ja sekös tulee aiheuttamaan harmaita hiuksia finanssiohjelmiston kanssa. Onneksi ei tarvitse omassa työssä kikkailla rahan kanssa.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 2 points 6 days ago

Ongelmat ja taantumat tässä kohtaa johtuvat vahvasti maailmantalouden suhdanteista, ennemmin kuin minkään Suomen hallituksen tekemisistä. Se, että joku syyttää tyyliin Marinia tai kommunisteja tarkoittaa vaan, että he ovat väärässä. Suomi on kuitenkin vahvasti vientivetoinen talous, ja kun maailmalla on sattunut kaikenlaista viime aikoina, niin siinä sitten on aika vaikea minkään hallituksen tehdä mitään muuta kuin yrittää pärjätä. Se, että miten ne sen pyrkii tekemään on tietysti ihan relevantti juttu, mutta aika pitkälti tässä mennään ihan ulkoisten voimien mukana.

Joka tapauksessa, pitänee varmaan katsoa mitä sitten tuolla syssymmällä tapahtuu budjettiriihessä. Ei siinä, onhan jotkin näistä esitetyistä budjettimuutoksista ihan hyviäkin, kuten esimerkiksi tuo kirkon osuus. Tietysti samalla olisi hyvä, että kirkkoa erotettaisiin vahvemmin valtiosta, mutta koska PS ja KD ovat hallituksessa, niin se ei varmaankaan toteudu tässä ihan heti. Noh, lastenkengissä.

Tietysti esimerkiksi tuo asumistuen kuntaryhmien muuttelu voi hyvinkin tehdä kipeää. Mutta saapi nähdä että mitä siitä tulee.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 4 points 6 days ago

Esityksessä kirkolta leikataan 20 miljoonaa euroa valtion rahoituksesta.

Tämä on hyvä asia. Ei ole valtion asia rahoittaa kirkkoa, varsinkin jos kyseinen valtio on nimellisesti sekulaarinen.

Purra ehdottaa toisen asteen opintojen materiaalien säilyvän maksuttomina.

Se nyt vielä puuttuisi, että ne pistettäisiin takaisin maksullisiksi, nyt kun toinen aste on pakollinen.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ensi vuoden budjettiehdotus on 88,1 miljardia euroa ja se on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen. [...] Purra sanoo, että ilman säästöjä alijäämä olisi vajaat 16 miljardia euroa.

Tämä on tietysti tässä se isoin juttu. Tässä on muistettava, että Purra ei ole ekonomisti, ja vaikka häntä ohjataankin asian osalta valtionvarainministeriössä, hän on silti vastuussa tästä.

9
submitted 3 weeks ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Sinne meni. Tässä alkaa ihan oikeasti näyttää, ettei kunnollisia parannusta saada Turun ja Helsingin välille.

Toivottavasti tästä kuitenkin saataisiin lähijuna-ainesta, niin ei menisi ihan hukkaan tämä.

Ristipostattu täältä: https://sopuli.xyz/post/15154449

3
submitted 3 weeks ago* (last edited 3 weeks ago) by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/turku@sopuli.xyz

Sinne meni. Tässä alkaa ihan oikeasti näyttää, ettei kunnollisia parannusta saada Turun ja Helsingin välille.

Toivottavasti tästä kuitenkin saataisiin lähijuna-ainesta, niin ei menisi ihan hukkaan tämä.

9
submitted 1 month ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Voi Alex, Alex.

Arvon tasavallan presidentillä on ihan hyvä idea tässä, mutta valitettavasti tämä on kuin Trumpin uho siitä, että hän voisi "lopettaa sodan päivässä". Tietysti tasavallan presidentti Stubb on siinä mielessä oikeassa, että Venäjä on vahvasti riippuvainen Kiinan kansantasavallasta, mutta kuten kiinalainen diplomaatti sanoi, Venäjä on silti itsenäinen toimija. Ei ehkä mikään vakuuttava toimija, mutta itsenäinen kuitenkin.

Ei sinänsä yllätä, että tässä on pyritty vetoamaan Kiinaan ja Xi'hin. Näin yritti myös président Macron tuossa noin yli kuukausi sitten kun Xi oli kylässä.


Ja vielä näin kevennyksenä, tässä vaikuttanut diplomaatti oli Mao Ning, joka on sukua Kiinan suurelle ruorimiehelle ja brutaalille diktaattorille, Mao Zedongille. Suhteellisen pieni maailma huippupolitiikassa näin loppuviimeksi.

9
submitted 1 month ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Hienosti tehty, tiimi!

Elikkä, tämä meidän ja Yhdysvaltain välinen DCA-sopimus on viimeinkin saatu pakettiin. Tarkoittaa siis sitä käytännössä, että Yhdysvaltain kalustoa yms. saadaan Suomeen Puolustusvoimien tukikohtiin.

…en suosittele artikkelin kommenttien lukemista. On niitä helpompiakin tapoja saada infarkti aivoihin idiotismista.

8
submitted 1 month ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Ai että, mahdollista sabotaasia! Näyttäisi siltä, että tässä yritetään vähän etsiä mahdollisia heikkouksia Suomen infrastruktuurista ja sen puolustuksesta. Poliisi ei vielä tiedä (ja/tai ei halua kertoa tietävänsä) että kuka on vastuussa, ja että ovatko tapaukset kytkettyinä toisiinsa, mutta olisi jokseenkin kummallista, ettei olisi.

Ja koska tapausten lähde ei yllättäisi juurikaan ketään, esitän seuraavan pyynnön sille taholle, joka tässä tod.näk. toheeraa Suomen vesi-infran kinpussa. Ja vieläpä mahdollisesti heidän omalla kielellään, että menee viesti varmasti perille:

Русский шпион, иди нахуй!

15
submitted 1 month ago* (last edited 1 month ago) by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

On se nyt kyllä vittu, että sama instanssi joka esimerkiksi sai GDPR:n aikaan, ajaa nyt tällaista perusoikeuksien vastaista paskaa eteenpäin. Ja kuten edellisessä langassa aiheesta huomautettiin, niin tästä on vaikea edes syyttää mitään erityistä poliittista suuntausta. Tässä on käsillä paljon banaalimpi paha.

Ja totta kai tässä annetaan esimerkiksi poliitikoille, diplomaateille, sotilaskoneistoille yms. instansseille immuniteetti urkinnalta. Koska tottapa kai.

En tiedä mitä tässä pitäisi tehdä, kun immesiä ei tunnu kiinnostavan, EU-vaalitkin on käyty ja just joku jalkapallo kiinnostaa massoja enemmän kuin EU:n totalitaroituminen. Kai tässä jonkinlaista haktivismia ja asetuksen laillisuuden haastamista ajatella, jos se nyt sitten parlamentissa hyväksytään. Ja jos pahimmikseen käy, niin kai sitä voisi miettiä, että millainen suhde Suomella ja sen kansalla kannattaisi olla Unioniin, myös kaiken mahdollisesta EU-erosta aiheutuvan paskan uhalla.

Sīc semper tyrannīs

EDIT: hienosti tehty, tiimi! Selkeästi Chat Control on taas lykättty, koska belgialaiset eivät saaneet haluttua enemmistöä sen taakse. Mutta meidän täytyy pysyä valppaina ja varmistaa, että äänemme kuullaan vastaisuudessa. Meidän täytyy olla onnekkaita joka kerta, näiden henkilöiden vain kerran, joten emme saa lipsua, vaan meidän tulee agitoida sen verran vahvasti, että ihmiset oikeasti tietävät, mitä tässä on pelissä.

Ja löyhästi lainatakseni Seppo Rätyä: "Belgia on paska maa." Tosi EU-presidenttiys siirtyy seuraavaksi Unkariin. Voe vittu...

30
submitted 2 months ago* (last edited 2 months ago) by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Saatanan saatana. Nyt jotain rotia komissioon ja vähän äkkiä! Elikkä jonkinlainen LP;EL: Pikaviestimiin halutaan toiminto, jossa ennen viestin lähettämistä sen sisältö skannataan, yrityksenä estää muun muassa kuvia ja videoita, joissa on lasten seksuaalisia hyväksikäyttöä, tai näin kansainonaisesti, lapsipornoa.

Ongelma tässä Euroopan komission ajamassa asetuksessa on tietysti se, että se menee vastoin ihmisten kirjesalaisuutta, ja siten myös yksityisyyttä ja ihmisoikeuksia vastaan. Mutta kuten aina tällaisten juttujen kanssa, koska tässä halutaan suojella lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä (todella hyvä asia), voidaan sen varjolla puskea läpi massavalvontaa (todella huono juttu). Lovejoyn laki on tässäkin tapauksessa hyvänä tekosyynä tunkea läpi autoritaarista lainsäädäntöä.

En oikein tiedä, että mitä tässä voisi sanoa enempää. En löytänyt juurikaan suomenkielisiä artikkeleja tämän lain etenemisestä, joten mennään sitten tällä. Mutta olkoon tämä nyt sitten muistutuksena kaikille siitä, että minkä vuoksi äänestäminen eurovaaleissa on huipputärkeää. Olisi tietysti myös kiva, että tiedotusvälineissä olisi enemmän sisältöä siitä, mitä Brysselissä ja Strasbourgissa puuhaillaan, mutta pienin askelin.

Muistakaa äänestää!

9
submitted 3 months ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Varsinkin nyt NATO-jäsenyyden jälkeen (ja esimerkiksi DCA-sopimuksen alla) ainakin itse olen nähnyt aika paljon keskustelua siitä, että pitäisikö Suomessa olla tukikohtia liittouman ulkomaisille sotilasyksiköille. Ja ainakin siitä, mitä olen itse huomannut, niin iso osa keskustelusta on ollut aika negatiivista. Että ulkomaalaiset sotilaat, ja etenkin amerikkalaiset, tulisivat suomeen vaan rötöstelemään ja rikkomaan lakia, ja ettei asialle sitten voida mitään, joten sopimus ja NATO-tukikohdat ovat verboten!

Tässä vähän toisenlaista näkökulmaa Yleltä, jossa esillä on virolainen kaupunki nimeltään Tapa, jossa on NATO:n pysyvän läsnäolon joukkoja, etenkin Iso-Britanniasta. Siinä vähän kerrotaan siitä, että NATO on vaikuttanut esimerkiksi kaupungin paikallisiin bisneksiin ja ihmisiin. Ja ettei ajatusta tukikohdista välttämättä tarvitsisi pelätä.

7
submitted 3 months ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Veteraaneja alkaa olla jo aika vähän enää elossa. Mutta on oikein hyvä, että vieläkin on joitain antamassa meille tarpeellista viisautta näin nykyäänkin, kun maailma on yhä enemmän sekaisin.

Kuten otsikossa ja itse jutun leipätekstissä huomataan, niin maailma ei tosiaan ole niin paha kuin luullaan. Olisi varmasti myös veteraaniemme mieleen, että polarisaatiosta huolimatta kykenisimme yhteiskuntana tekemään yhteistyötä tarpeen tullen.

NATO-jäsenyyden tuoma turva myös korostui veteraanien puheissa selkeästi. Emme ole enää yksin, ja se antaa meille nyt voimaa.

Ja näin veteraanipäivän kunniaksi suuri kiitos heille siitä uhrauksesta, jonka he tekivät 1939-1945 varmistaakseen, että Suomi pysyisi jatkossa vapaana ja hyvänä maana asua!

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 10 points 3 months ago

Juu, elikkäs näin tunnetusti tietokoneissa talletetaan luvut binäärijärjestelmässä, eli jonkin volttirajan alapuolella yhden binäärinumeron arvo on 0 ja jonkin volttirajan yläpuolella 1. Eli esimerkiksi luku 1101 on sellainen, että jokaisella noista ykkösistä on oma jännitteensä (tai magneettikentän varaus jos kyseessä olisi esimerkiksi vanha kiintolevy, yms.) ja tuo yksi nolla olisi sitten jokin huomattavasti alhaisempi arvo.

Floatit, tai näin oikeasti suomeksi liukuluvut, ovat eräs tapa tallettaa desimaalilukuja tietokoneilla joka vastaa "tieteellistä merkintätapaa" luvuilla. Eli siinä missä sulla saattaa olla vaikka 1.58 * 10^9, liukuluvut ovat sama idea, paitsi että ne ovat kaksikantaisia, eli tyyliin 1.10110 * 2^-2. Ongelma floateissa varsinkin rahan kanssa on se, että niissä tulee herkästi pyöristysvirheitä. Esimerkiksi tässä ALV:n kohdalla, tuo uusi arvo olisi tarkasti ottaeon 0.255, se kun on kuitenkin 25.5%. Mutta koska tietokoneilla on vain rajattu määrä bittejä käytettävissä näiden lukujen esittämiseen, niin se arvo on oikeasti enemmän tyyliin 0.25499999523162841796875. Tämä saattaa johtaa pyöristysvirheisiin, kun tätä aritmetiikkaa tehdään, joka taas saattaa esimerkiksi vaikuttaa tuotteen hintaan, vaikkakin tässä tapauksessa ongelma olisi varmaankin aika pieni.

Tämän takia ihmisille yritetään kertoa, että liukulukuja ei saa koskaan käyttää rahan kanssa, vaan että se voidaan esimerkiksi tallentaa tietokoneelle esimerkiksi sentin sadasosan tarkkuudella tai vastaavasti. On olemassa myös muita esityksiä murtoluvuille, kuten se, että talletetaan osoittaja ja nimittäjä kahtena kokonaislukuna ja tehdään aritmetiikka sen mukaan. Mutta floateissa on se, että suurimmassa osassa ohjelmointikieliä niiden käyttö on helppoa ja ne ovat suhteellisen muistitehokkaita ja nopeita, jonka takia niitä käytetään esimerkiksi fysiikassa jossa pieni heitto tyyliin kymmenen desimaalin jälkeen ole enää mitenkään merkittävää.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 11 points 4 months ago

Toinen ääni täältä Osuuspankille. Onhan Op:lla omat ongelmansa, mutta se on silti ihan helvetin hyvä pankki kuitenkin. Ja iso osa siitä tietysti tulee siitä, että kyseessä on suomalaisomisteinen osuuskunta (tai no ihan nimensä mukaisesti, osuuspankki).

1
submitted 4 months ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/turku@sopuli.xyz

No nyt kyllä kelpaa. Täällä tietysti on varmasti halvempaa myös opiskellakkin kuin esimerkiksi mainituissa Tampereella tai Helsingissä ihan jo elinkustannusten vuoksi.

Toivottavasti nauttivat sitten opinnoistaan UTU:ssa!

8
submitted 5 months ago* (last edited 5 months ago) by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Turvallisuuspolitiikan tutkija Mikko Räkköläinen ei kauaa aikaile vastatessaan kysymykseemme.

– Ei yksin drooneilla sotia voiteta. Kyllä hävittäjiä tarvitaan edelleen. Niillä on sodankäynnissä omat tehtävänsä, joita drooneilla ei voida tehdä.

Olisiko ainakin osa hävittäjistä pitänyt korvata drooneilla?

Tampereen yliopistossa työskentelevä Räkköläinen vastaa kieltävästi. Hänen mukaansa hävittäjien määrä ei suoraan kerro kaluston tehoa taistelussa. Operaatioissa koneet muodostavat toisiaan tukevan kokonaisuuden, ja mikäli hävittäjiä ei ole riittävästi, niiden taktinen ja strateginen joustavuus sekä iskukyky eivät ole ihanteelliset. Suomen hävittäjähankinnassa on tarkkaan huomioitu, miten koneita aiotaan käyttää, Räkköläinen sanoo.

[...]

[Prikaattikenraali Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta] uskoo, että nykyisillä tiedoilla tehtäisiin aivan samanlainen hävittäjähankinta kuin muutama vuosi sitten. Tämän puolesta puhuu muun muassa se, että Suomi on nyt sotilasliiton jäsen ja F-35 hävittäjästä on tulossa Naton jäsenmaiden tärkein konetyyppi.

– Nyt kun ollaan Natossa, hävittäjät ovat kelpo työkalu oman osamme tekemiseen sotilasliiton eteen: esimerkiksi Baltian ilmavalvonnan tukeminen on Suomelle poliittisesti ja sotilaallisesti järkevä tehtävä. Tämänkaltaista puuhaa voidaan tehdä vain hävittäjillä.

[...]

Nähtäväksi jää, pystyvätkö Ukrainalle pian toimitettavat F-16-hävittäjät muuttamaan tilannetta rintamalla. Useat länsimaat ovat luvanneet antaa Ukrainalle yhteensä noin 60 amerikkalaisvalmisteista F-16-hävittäjää. Niiden on määrä piakkoin aloittaa toimintansa.

Turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden mukaan kaikkia Ukrainan sodan kokemuksia ja oppeja ei voida suoraan siirtää Suomeen. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Suomen ilmasto-olosuhteet poikkeavat radikaalisti Ukrainasta.


HX-hankkeen alla oli paljon puhetta, etenkin näin nojatuolikenraalien osalta, että hävittäjät eivät olisi enää hyvä investointi Suomelle puolustuskyvyn osalta, sillä lennokit ovat kehittyneet huimaa vauhtia viime vuosikymmeninä, ja etenkin kun sota Ukrainassa eskaloitui, monet näkivät, että lennokit olisivat ihan suoraan kykeneviä korvaamaan hävittäjät. Kuitenkin Ukraina on saanut niin paljon aikaan pelkillä lennokeilla, että mihin mekään mitään F-35'ia tarvitaan‽

spoilerHauskasti myös esimerkiksi aluevaaleissa muutama vuosi takaperin jotkut olivat sitä mieltä, että ns. "hävittäjämiljardit" pitäisi pistää palveluihin. Koska totta kai näistä asioista päätetään SOTE-alueilla.

Tietäjät tietää.

No, selvästi maanpuolustusasiantuntijat ovat aika vahvasti sitä mieltä, että hävittäjät ovat vieläkin relevantti osa maanpuolustusstrategiaa, ja kuten artikkelistakin selviää, niin F-35'et tulevat olemaan tärkeässä roolissa myös NATO-Suomen toiminnassa ja siinä, miten Suomi käytännössä tulee toimimaan NATO:n jäsenenä esimerkiksi Suomenlahdella ja Balttiassa.

On tosin todella hyvä, että Suomessa ostetaan myös lennokkeja Puolustusvoimain käyttöön, koska Ukrainasta tosiaan ollaan opittu niiden vahvuuksista, mutta on myös hyvä huomata etteivät hävittäjät ole lähdössä minnekkään taivailtamme.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 10 points 5 months ago

Minkä ihmeen eliittiherrojen? Tyyppi meni puolustamaan Ukrainaa valtiolta, joka yrittää väkivalloin valloittaa sen ja murhata se asukkaat ja hävittää heidän kulttuurin ja identiteetin. Ei siinä mitään eliittejä tarvitse miettiä, että miksi tyyppi menisi puolustamaan heitä, jotka nyt tarvitsevat apua samoin kuin miten täällä tarvittiin apua 80 vuotta sitten.

Слава Україні! Героям слава!

6
submitted 6 months ago by shami1kemi1@sopuli.xyz to c/suomi@sopuli.xyz

Ai että. Nyt on ollut vähän taukoa näistä, mutta nyt tuli taas inspis tehdä tällainen. Olemme jännässä paikassa, mutta kyllä näistä on aina selvitty. Ja onhan ensi viikolla vieläpä Runebergin päivä.

Mutta juu, mites itse kukin aikoo viettää tämän viikonlopun? Onko suunnitelmia, projekteja, pyykinpesua, tai jotain aivan muuta? Tai jotain siltä väliltä? Tai ihan vaan muuta jutusteltavaa muiden yhteisön jäsenten kanssa.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 16 points 6 months ago

Then again, at least in C, the mantra is "declaration follows usage". Surely you don't write pointer dereferences as * ptr? Most likely not, you most likely write it as *ptr. The idea behind the int *ptr; syntax is basically that when you do *ptr, you get an int.

And with this idea, stuff like function pointers (int (*f)(void)), arrays of pointers (int *a[10]) versus pointers of arrays (int (*a)[10]) etc. start making sense. It's certainly not the best way to design the syntax, and I'm as much a fan of the Pascal-styled "type follows the identifier" syntax (e.g. let x: number;) as anyone, but the C way does have a rhyme and a reason for the way it is.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 11 points 7 months ago

Onko hyvä ajatus huono sen takia, keneltä se tulee? On aivan mahdollista että Sallalla on taka-ajatuksia tässä, mutta helvetti sentään, Tiktok delenda est.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 22 points 11 months ago* (last edited 11 months ago)

Non-cynical answer: better integration with the service due to being a bespoke application. Maybe some perceived security.

Cynical answer: advertisement and spyware.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 11 points 11 months ago* (last edited 11 months ago)

It's time to nationalize Starlink & SpaceX.

I really don't know what that would actually accomplish. How would any government benefit from doing that kind of a move, especially when the reason seems to just be that Elon is a douche, and that doesn't seem like a valid reason to do such things. Hell, even if we were to count this kind of blatant aiding of an enemy country as treason, I doubt this would be an appropriate response.

If anything, it might just set a dangerous precedent and in general be against the very same liberal values which are exactly why we're helping Ukraine against the foreign imperial occupier. Arbitrary nationalisation of the assets of politically inconvenient people is the kind of stuff that an autocratic regime such as the Russian Federation under Vova would do. And that's the kind of thing it actually does do, defenestration of political rivals is a convenient way to accomplish many goals, after all.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 21 points 1 year ago

Hyvä. Kaikki mahdollinen GMO-kauhu on niin pseudotieteellistä kuin voi olla. Kuten toinen kommentoija jo sanoikin, niin iso osa jo syödyistä vihanneksista yms. ovat GMO:ita, niin mikä tässä on oikeasti ollut ongelma? Pelko? Luomutuotelobbaajat? Hipit? Eihän tässä ole mitään järkeä, että ihminen muuntaa organismeja tuhansien vuosien ajan, mutta että heti kun sitä yritetään tehdä systemaattisesti niin se vaan on yht'äkkiä todella paha juttu.

Kiitos EU että pistätte rotia GMO-vastaisuutta vastaan.

[-] shami1kemi1@sopuli.xyz 13 points 1 year ago

Olisiko järjestelmä hiljalleen tiensä päässä?

Tiettävästi se on ollut tiensä päässä jo viimeiset sata vuotta, joten ehkä en pidättelisi hengitystäni.

Mutta juu, kuten muutkin ketjussa ovat sanoneet, niin vaikka töitä näiden kielimallien takia poistuisikin, niin kyllä uusiakin töitä tulee. Ja tosiaan, nämä mallit eivät ymmärrä mitä sanovat ja eivätkä myöskään kykene tajuamaan että onko niiden generoimassa tekstissä oikeasti mitään järkeä. Eli näkisin että tässä myös professorin näkemys on vähän turhan aikaista hötkyilyä vaikkakin kielimallien käytön opettelu varmasti olisikin ihan hyväksi ja sivistävää.

view more: next ›

shami1kemi1

joined 1 year ago