view the rest of the comments
Nyheder
For alle nyheder, hvad end de måtte omhandle.
Regler
1. Brug artiklens titel
Titlen på indlæg skal være titlen på nyhedsartiklen der linkes til. Du må dog gerne oversætte titlen hvis den ikke er på dansk, så længe oversættelsen er retvisende. En alternativ titel (fx i tilfælde af clickbait) eller vigtig supplerende information kan angives i kantede parenteser. Fx: "Clickbait titel [Beskrivende titel]". Dette sikrer at titlen på artiklen ikke er misvisende.
2. Brug ikke tekstfeltet ("body")
Link udelukkende til artiklen og brug ikke tekstfeltet ("body" på engelsk). Hvis du vil tilføje noget, så skriv en kommentar. Dette sikrer at debatten foregår fra et neutralt synspunkt der tager udgangspunkt i artiklen, og ikke en bestemt vinkling skrevet i tekstfeltet. Undtagelse: Det er tilladt at dele et referat af en artikel bag betalingsvæg i tekstfeltet.
3. Kun nye artikler
Artikler skal være mindre end en uge gamle. Dette sikrer at artikler faktisk er nyheder.
4. Debat-indlæg og andet skal markeres
Det er tilladt i et begrænset omfang at indlægge artikler der ikke som sådan er nyhedsartikler (fx debat-indlæg), men sådanne artikler skal markeres med [Debat] el. lign. mærkat i titlen af indlægget inden titlen på artiklen. Dette sikrer at brugere er klar over den potentielle højere bias der kommer fra debat-indlæg og sikrer at debat-indlæg ikke bruges til at skubbe en agenda.
Husk også at følge Feddit.dks generelle regler.
Jeg leger lige djævlens advokat her.
Hvor skal vi så købe det, hvis ikke i fødevarebutikkerne? Folk med problematisk forhold til rusmidler har det generalt med at finde dem alligevel.
Der er ingen forventning om at 16 årige kan styre deres brandert. Men der er nok en dybere tanke med ikke at lade dem opdage alkohol for føste gang samme år de kan tage kørekort. Det er nok en meget god ide at de har et par år til at lære om alkoholens effekt på dem først.
Er vores kultur bagud? Hvilken anden kultur er det vi sammenligner med? Danmark er en befolkning af små-alkoholikere. Og hvis det bliver set som "Coping-Væske" er det vel et tegn på at der er noget der skal "Copes" med. Vi kunne jo starte med at finde ud af hvad det er.
Idéen er eksponering. Det er super skide nemt bare lige at tage en bajer med, vi er her jo alligevel. Jeg har et problem med mad, og det at slik er så strategisk placeret i alle butikker at jeg ikke kan undgå at gå igennem den sektion gør ikke mit liv bedre. Hvis jeg skulle ind i en anden butik eller lede efter chokolade så vil jeg aldrig købe det.
Ah, jeg har lidt svært hved at tro at den eneste grund til at du køber slik er fordi det er strategisk placeret i butikken.
Plus, jeg er ikke sikker på at individets mangel på selvkontrol skal være butikkens ansvar.
Så du synes heller ikke at cigaretter fx skal stå bag kassen eller være dækket til så man ikke direkte kan se dem?
Det er heller ikke sikkert det skal være butikkens valg, men statens valg (altså lovgivning omkring det).
Nope, det er en legal vare. Der er ingen grund til at skjule den. Specielt ikke efter hele det tiltag med ensfarvet pakker og vamle billeder.
Jeg syntes ikke at staten skal blande sig yderligere.
Okay, der er jeg meget uenig. Jeg synes det er virkelig godt at det pakkes væk og skjules så meget som muligt, især fordi det er dyrt for hele samfundet i forhold til lungekræft osv.
Du for kraft uanset hvordan du lever. Det handler blot om at leve længe nok.
Og med den åndsvagt høje skat på tobak, har rygere betalt for behandling på forhånd. Og hvis vi dør yngere, er vi en mindre belastning i det lange løb.
Du behøver ikke være enig. Men jeg mener at folk skal have lov til at leve som de lyster indenfor de legale rammer der er sat. Man skal passe på med at pille for meget i folks privatliv.
Der er andre bekostninger i forhold til sygdom end bare penge. Vi er gladere hvis vi er mindre syge.
Men hele problemet med afhængighed er jo netop at det ikke er det som folk faktisk gerne vil. Jeg mener at have hørt en statistik om at en stor andel af rygere gerne vil stoppe eller har prøvet at stoppe, men ikke har formået at gøre det endnu. Så folk lever jo ikke som de lyster hvis de er afhængige.
Og vi er også gladere når vi kan have vores små laster i fred og uden skyldfølelse.
Jeg har også hørt at folk har en tendens til at sige hvad de tror andre gerne vil høre i sådanne sammenhæng.
Alle skal gøre op med dem selv hvad de vil her i livet.
Det var heller ikke det jeg sa-
nå ok
Angående køb, synes jeg dedikerede butikker virker til at fungere godt. Ala systembolaget ( sverige ), Vinbúð ( Ísland ) eller i Alko ( Finland ). I Finland sælges der i øvrigt ikke alkohol med over 22 % alkohol i til folk under 20 år. Ellers går aldersgrænsen ved 18 år. I sverige og i Island er aldersgrænsen 20 år. Dog kan en 18 årig i sverige købe almindelige øl ( mener jeg ). I Norge skal man være 18 for at købe øl og vin, og 20 år for stærk spiritus. Bare for at sætte vores regler i perspektiv med andre fornuftige og sammenlignelige lande. Aldersgrænsen er yderst vigtig da tidlig introduktion til alkohol medfører større risiko for problematisk forbrug senere ( man kunne også sige at tidligt forbrug ér problematisk forbrug ). Jeg tror ikke nødvendigvis du har ret i at folk med problematisk forbrug altid finder alkohol. Alkoholmisbrug er en stor gråzone. Det er rigtig at der findes mennesker der er så langt ude at de drikker håndsprit. Men der er også mange ganske velfungerende mennesker med familier og arbejde, der drikker for meget, også selvom de faktisk har et ønske om ikke er gøre det. De vil have gavn af ikke at blive eksponeret for muligheden for at købe alkohol når de handler. Og hvis de køber alkohol, vil de ofte kun købe en flaske vin, da de hver dag reelt har en intention om ikke at drikke mere. Når den første flaske er drukket ryger de dog alligevel altid i Netto eller på tanken efter to flasker mere. Den mulighed har de bare ikke hvis man ikke kan købe det efter klokken 18. Og hvorfor stacker de så ikke bare? Af den simple grund, at de ikke vil drikke. Deres frie valg er dem bare blevet frataget. Det er det afhængighed er.
Angående det med alderen kan jeg ikke helt følge din tankegang; altså, hvad skulle ideen med at lære børn om alkohols virkning inden de får kørekort være?
Børn der drikker alkohol får ringere kognitive funktionsevner og dårligere hukommelse både på kort og lang sigt. Indlæringsevnen bliver påvirket negativt. Indtagelse af alkohol mens hjernen stadig er i fuld fart med at udvikle sig medfører altså hjerneskade. Det gør det også for os andre. Men i mindre grad.
Angående kulturen mener jeg at vores omgang med alkohol er alt for lemfældig. Lidt som da jeg var barn og rendte og legede på mine forældres asbesttag, og i øvrigt fra ca 6 års alderen bare rendt rundt over alt som det passede mig. I dag ser du ikke voksne arbejde med asbest uden at være pakket helt ind, og børn bliver generelt passet mega godt på til de er ret gamle. Den gavnlige effekt er de sidste kan diskuteres, men det bliver en anden gang ;) pointen er at vores tilgang til alkohol ikke er fulgt med vores tilgang til børn og sundhed ellers, eller til vores nabolandes. Vi er bagud. Vores lovgivning og kultur omkring alkohols tilgængelig for børn medfører intet godt. Ingen skal lærer at indtage væsker der medfører hjerneskade. Det er omsorgssvigt.
Tror du har ret.
Problemet er at alkohol bruger snydekoder. Kemi der kan trænge gennem blod-hjerne-barriæren og påvirke hjernens neurotransmittere, er ikke til at regne med. Nogle bruger alkohol som coping. Men det virker ikke. Man vil altid efter alkoholindtaget få en omvendt reaktion. Alkohol dæmper angst kunstigt. Men da hjernen forsøger at have balance i kemien, vil den modvirke alkohollens angstdæmpende effekt ved at øge koncentrationen af stresshormoner. Problemet herved er at alkohol brændes hurtigere af end stresshormoner, og så ender man altså bare med at være mere stresset og angst end inden man drak. Det er derfor man efter at have indtaget alkohol kan vågne om natten og have det af lort til og ikke kunne sove, selvom man føler sig træt og smadret. Der er dog to løsninger på denne bivirkning. Den ene er at drikke mere. Den anden er slet ikke at drikke ;)
Og det lyder så fint.
Ideen er at vi jo ved at alkohol gør vores dømmekraft væsentligt værre. Hvis man i det mindste har gjordt sig erfaren med det og har forstået denne effekt burde det mindske change for spritbilisme i fremtiden, når kørekort er en mulighed. Hvis man allerede har erhvervet sig dette kort og måske en bil, men mangler forståelsen for alkohols effekt på ens dømmekraft... Well, tænker ikke det ender godt for nogen.
Så lad os sætte alderen for at købe øl op til 18 og sprut til 20, men holde kørekorts alderen til 2 år over det. Så er der ikke nogle der er børn længere.
Lyder det forsvarligt?
Og for min skyld kan vi sagtens lukke all de "forbudte ting" inde i separate rum eller en helt anden bygning.
At overlade vores personlige ansvar til staten og diverse forretninger er jeg ikke sikker på er en super god ide. Men det lader til at jeg er ene om denne holdning.
Vi kunne selvfølgeligt også gå helt i extremen og blive et "Dry Country". No fun for anyone.
I specifikke butikker til den slags, ligesom i Sverige. Måske man skulle gøre det samme med cigaretter.
Kan godt se hvad du prøver at sige men jeg ville gerne se nogen faktiske studier/tal der understøtter dette, for jeg synes det lyder som gætværk. Med samme argument kunne man jo fx også sige at grænsen for alkohol burde være højere end 18, ligesom i USA.
Hele Europa fx. Mener Danmark er et af de lande i Europa hvor der drikkes mest, og endnu værre, hvor der drikkes meget tidligt.
Igen kan jeg godt se logikken, men jeg tror faktisk ikke det forholder sig sådan. Jeg tror bare druk er blevet en kultur, og især hos unge i gymnasiealderen er druk og socialt samvær blevet alt for tæt knyttet sammen. Det er jo næsten utænkeligt for unge danskere i den alder at være sammen uden brug af alkohol.
Jeg synes også man kan argumentere for at alkoholen fungerer som "sociale krykker" - problemet er at mange aldrig lærer at være sociale uden krykkerne. Det synes jeg vi burde opfordre folk til at gøre mere.
Det lyder fint. Jeg tror ikke det kommer til at gøre den store forskel, men ok da.
Yep, men så har de jo allerede adgang til et stort motoriseret køretøj, men absolut ingen anelse om hvor stor en effekt alkohol har. Det lyder som en opskrift på katastrofe.
Syntes at huske at vi havde mistet vores placering i den statistik sidst jeg hørte noget til den. :/ Men det genere mig ikke at vi ligger højt.
Alkohol har altid været en del af vores kultur. Det har en del af de fleste landes kultur og historik.
Takket være sociale medier, og internet kulturen der er opstået rundt om dem, er jeg næsten overrasket over at unge overhovet opsøger hinanden. I følge undersøgelserne er de jo den største årsag til lavt selvvære, depression og angst.
Men det var ikke meget bedre da jeg var ung. Hell, det var godt og vel det samme som jeg husker det.