Sähköä tuotiin vuonna 2024 kolme terawattituntia enemmän kuin vietiin. Määrä on hieman enemmän kuin vuosi sitten, jolloin miinusta kertyi vain 1,8 terawattituntia.
Sähkön rajasiirtoyhteyksissä Suomen ja Ruotsin välillä oli kesällä merkittäviä rajoituksia voimajohtojen huolto- ja rakennustöiden vuoksi.
Sähköä Suomesta Ruotsiin tai Ruotsista Suomeen pystyttiin siirtämään viikkojen ajan vain parin–kolmensadan megawatin tehoilla, mikä on lähes tuhat megawattia suuntaansa normaalia vähemmän.
Iso merkitys on myös sillä, että tammikuussa vikaantunut Suomen ja Viron välinen 650 megawatin EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys oli kokonaan poissa käytöstä syyskuun alkupuolelle asti.
Kesällä Suomessa oli kuitenkin toistuvasti tilanteita, jossa sähköä olisi riittänyt yllin kyllin vietäväksi naapurimaihin, mutta rajasiirtorajoitusten vuoksi ”ylijäämäsähkö” piti tuupata kotimarkkinoille nolla- tai miinushinnoilla sekä vähentää tuotantoa.
Aika jänskä ilmiö. Jos kaikki rajasiirrot ei ole käytettävissä, ja tuotantoa olisi tarjolla enemmän kuin kulutusta, sähkön hinta on edullisempaa ja halvan hinnan takia kaikki tuottajat ei tuota sähköä.
Käytännössä se menee niin että kesällä on helpommin tarjolla ylituotantoa ja talvella on lämmityksen takia suurempi kulutus. Vaikka tuotantokapasiteetti on molemmissa suunnilleen sama, talven suurempi kulutus nostaa sähkön hintaa ja kalliimpien tuotantotapojen kannattaa tuottaa sähköä. Mut, jos kesän ylituotannon vienti jää pois, koko vuoden omavaraisuus näyttää huonommalta. Omavaraisuus tarkoittaa yhä koko vuoden keskiarvoa, me ei olla läheskään yhtä lähellä koko ajan omavaraista.