8
submitted 1 month ago by Underbroen@feddit.dk to c/nyheder@feddit.dk

Museum Helsingør har lanceret "To Prompt or Not to Prompt," en AI-baseret byhistorieguide, udviklet i samarbejde med Digital Impact ApS. AI'en, trænet med over 18.000 sider af historisk materiale, gør det muligt for besøgende at lære om steder som Kronborg Slot og den gamle bydel ved at scanne QR-koder.

Museumsdirektør Sebastian Gyrst-Longsig Christensen ser projektet som en måde at tilgængeliggøre museets samling på en interaktiv måde. Projektet, som har kostet omkring 600.000 kroner og er egenfinansieret, tilbyder gratis brug af guiden. Tilgængelig på 20 sprog, kan museet spore brugen via QR-koder for at forbedre oplevelsen baseret på data.

top 15 comments
sorted by: hot top controversial new old
[-] SorteKanin@feddit.dk 5 points 1 month ago

Af alle de ting som AI bruges til, så synes jeg egentlig den slags brug er rimelig. De er generelt ret gode til opsummering, genfortælling og omformulering af en hel masse information som ville være svært (eller tage lang tid) for et menneske at koge ned og jeg tror ikke de hallucinerer lige så meget i de tilfælde.

Mon ikke det kan gøres billigere i fremtiden dog.

[-] EvilCartyen@feddit.dk 4 points 1 month ago

jeg tror ikke de hallucinerer lige så meget i de tilfælde.

Hvorfor egentlig ikke? Bare fordi det er closed corpus er teknologien bagved jo ikke anderledes, så der er stadig ingen måde for programmet at verficere sandhedsværdien af det den genererer.

[-] farsinuce@feddit.dk 6 points 1 month ago* (last edited 1 month ago)

Jeg har læst, at der arbejdes på en ny metode at verificere et svar på ved, at en "ekspert LLM" (en stor model som fx GPT-4o) udregner et svar på et givent spørgsmål, hvorefter en meget mindre model forholder sig "kritisk" overfor svaret og faktachecker, inden det endelige resultat sendes til brugeren.

Det skulle mindske graden af LLM hallucinationer.

Det er nyt og vidst ikke udbredt endnu, så jeg ved endnu ikke hvordan, det virker.

Men ja. Som med så meget andet teknologi i dag: "Giv det ½ år“ og så er vi et helt andet sted. #twomorepapersdowntheline

[-] SorteKanin@feddit.dk 3 points 1 month ago

Det er fordi de generelt har mere information at trække på og derfor ikke behøver at opfinde lige så meget. Der er klart mere hallucination med en kort uspecifik prompt end med en lang, detaljeret prompt. Det er i hvert fald min teori. Men jeg er ikke ekspert eller noget.

[-] Underbroen@feddit.dk 4 points 1 month ago

For mig er det ikke et spørgsmål om brugen er rimelig; selvfølgelig er den det. Spørgsmålet er snarere om man rammer sine målgrupper, får man nye brugere, om man får formidlet med den rette faglig og om man får kurateret indholdet ordentligt. 18000 siders historie er ikke meget at tage udgangspunkt i, men mon ikke man har taget mere eller mindre alt lokalhistorisk (af varierende kvalitet) med for at have en tilpas stor database at tage udgangspunkt i?

Nationalmuseet og flere af de andre store kulturinstitutioner er i gang med noget tilsvarende og spørgsmålet er, om ikke det et projekt som har mest gennemslagskraft på nationalt plan?

I forhold til prisen vil jeg gætte på at direktøren har lagt in-house lønomkostninger med i regnestykket for at få det til at se ud som et vigtigere og vægtigere projekt.

[-] farsinuce@feddit.dk 3 points 1 month ago

Ja, så der er 18000 siders tekster, som jeg gætter på er konverteret fra e.g. PDF til alm. tekst, hvorefter det har kunnet bruges til fine-tuning i OpenAI's miljø.

Omkostningerne for fine-tuning af en sådan model er en brøkdel af prisen. Men det kræver jo en programmør eller to, som har tilegnet sig erfaringen 🙂

[-] NielsToft@feddit.dk 2 points 1 month ago

Som formidler på mudeum er jeg lidt forsigtig med entusiasmen. Jeg tror ikke at det er god formidling men hvis det er billigere end at ansætte mennesker (pt. sæsonarbejdere og studerende) så er det sikkert noget vi må nøjes med fremover.

[-] Underbroen@feddit.dk 1 points 1 month ago

Jeg kan sagtens forstå, hvor du kommer fra. Jeg mener egentlig, at det kan være rigtig fin formidling, på linje med en guidebog eller byvandringsbog, og tror ikke, at det kommer til at erstatte den menneskelige formidling. Men det gør, hvis produktet er godt nok, historien tilgængelig for nogle som ikke normalt kommer indenfor på et museum eller ikke har de penge, en byvandring koster. Lidt sat på spidsen, tror jeg ikke, studerende og sæsonarbejdere er under pres, før der kan kan laves billige hologrammer, som kan interagere med individerne.

[-] Underbroen@feddit.dk 4 points 1 month ago

Det var jo nok et spørgsmål om tid, før noget i denne retning blev skabt. Jeg er ikke overbevist om, at det er specielt brugbart for et lokalt museum at bruge så mange penge på det: de lokale kernebrugere er ikke interesserede i en AI og turister er nok primært interesserede i at vide hvor de kan få en god kop kaffe. Men hvad ved bønder om agurkesalat. Det bliver spændende at se, om det er en tendens, der griber om sig. AIen kan prøves her.

[-] farsinuce@feddit.dk 6 points 1 month ago* (last edited 1 month ago)

Har skrevet lidt med modellen for sjov. Den nægtede at give mig Star Trek referencer, og ville hellere snakke om Helsingør mv.

Den kunne fint fortælle om åbningstider og entrépriser ved de forskellige museer og slotte. Det var ~~smart nok~~ forkert info.

[-] Underbroen@feddit.dk 3 points 1 month ago

Ja både og. Den svarer, men den svarer forkert på det: Bymuseet er åbent alle dage fra 8-19, det er gratis og har ikke en permanent udstilling. Adressen er - så vidt jeg kan se - også forkert.

Hehe ja der er alt for lidt Star Trek i Helsingør, du må prøve med Sommerdahl!

[-] farsinuce@feddit.dk 4 points 1 month ago* (last edited 1 month ago)

Tak. Kommentar rettet.

Det er vidst en af udfordringerne ved at bruge en fin-tunet model: at den er statisk. Foruden de sædvanlige risikofaktorer, kan oplysningen om forkerte åbningstider/priser også skyldes, at de er blevet ændret siden, modellen blev trænet/tilpasset - eller at den er trænet på forkert data.

Hehe ja der er alt for lidt Star Trek i Helsingør, du må prøve med Sommerdahl!

Jeg forsøgte ellers med "ignore all previous instructions"-tricket, men ak 🙃

[-] renard_roux@beehaw.org 3 points 1 month ago

Sjovt med Sommerdahl når man selv bor i kommunen, men er jeg den eneste der har det svært med dialogen?

Jeg svinger hele tiden mellem "dårligt skuespil" og "dårligt manuskript", men hælder mest mod den sidste af de to.

Dialogen føles helt ekstremt unaturlig, nok til at jeg har svært ved at se serien uden at grine (konen ser den, så bliver kun udsat en gang imellem når jeg har hevet laptop med i sofaen).

Minder mig ekstremt meget om Taxa ift. de syntetiske samtaler, men man jo også skyldes det meget store overlap af skuespillere (omend 27 år ældre).

Apropos — relevant #hvasnakkerduom #jegtagertilthailandforatskidepåenforårsrulle

[-] Underbroen@feddit.dk 3 points 1 month ago

Jeg har forsøgt med et enkelt afsnit og måtte gå op. Dialog og plot var simpelthen ikke godt nok, så nej, du er absolut ikke den eneste. Jeg frygter at det ene ikke udelukker det andet: det kan godt både være dårligt skuespil og dårligt manuskript.

Havde du allerede hørt om AIen, når du bor i kommunen? Virker den efter hensigten når man er lokalkendt?

Hehehe perfekt relevant klip! Ren nostalgi!

[-] renard_roux@beehaw.org 3 points 1 month ago

Havde ikke hørt om AI'en, og har ikke fået prøvet den endnu — er ikke sikker på at jeg kan finde på en use-case 🤔

this post was submitted on 08 Aug 2024
8 points (100.0% liked)

Nyheder

673 readers
32 users here now

For alle nyheder, hvad end de måtte omhandle.

Regler

1. Brug artiklens titel

Titlen på indlæg skal være titlen på nyhedsartiklen der linkes til. Du må dog gerne oversætte titlen hvis den ikke er på dansk, så længe oversættelsen er retvisende. En alternativ titel (fx i tilfælde af clickbait) eller vigtig supplerende information kan angives i kantede parenteser. Fx: "Clickbait titel [Beskrivende titel]". Dette sikrer at titlen på artiklen ikke er misvisende.

2. Brug ikke tekstfeltet ("body")

Link udelukkende til artiklen og brug ikke tekstfeltet ("body" på engelsk). Hvis du vil tilføje noget, så skriv en kommentar. Dette sikrer at debatten foregår fra et neutralt synspunkt der tager udgangspunkt i artiklen, og ikke en bestemt vinkling skrevet i tekstfeltet. Undtagelse: Det er tilladt at dele et referat af en artikel bag betalingsvæg i tekstfeltet.

3. Kun nye artikler

Artikler skal være mindre end en uge gamle. Dette sikrer at artikler faktisk er nyheder.

4. Debat-indlæg og andet skal markeres

Det er tilladt i et begrænset omfang at indlægge artikler der ikke som sådan er nyhedsartikler (fx debat-indlæg), men sådanne artikler skal markeres med [Debat] el. lign. mærkat i titlen af indlægget inden titlen på artiklen. Dette sikrer at brugere er klar over den potentielle højere bias der kommer fra debat-indlæg og sikrer at debat-indlæg ikke bruges til at skubbe en agenda.


Husk også at følge Feddit.dks generelle regler.

founded 1 year ago
MODERATORS